Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Οι εξαιρέσεις από το πρόστιμο των 100 ευρώ ή "όσα δεν πιάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια"

 Της Στέλλας Πατρώνα *
 
Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που “παραδόξως” δεν έχει σχολιασθεί από τα ΜΜΕ  είναι ποιοι από τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών εξαιρούνται από το πρόστιμο των 100 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ ** που εκδόθηκε για την εφαρμογή του άρθρου 24 ν. 4865/2021. 
 
Εκτός λοιπόν από (α) αυτούς που έχουν νοσήσει και για διάστημα ενενήντα ημερών από τη νόσηση (αρχικά ο νόμος όριζε 180 ημέρες, αλλά τον τροποποίησαν), (β) αυτούς που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, (γ) τους ανάπηρους που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους και (δ) αυτούς που ανήκουν στις κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 ν. 4820/2021, των οποίων αναφέρει την εξαίρεση το άρθρο 24 του ν. 4865/2021, έρχεται η ΚΥΑ και προσθέτει τις εξής κατηγορίες:
 
- Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ υπαγόμενο στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και στα φυσικά πρόσωπα που κατά την ημερομηνία ελέγχου εμφανίζονται στο Μητρώο φορολογουμένων της ΑΑΔΕ με χώρα κατοικίας διαφορετική της Ελλάδας.
 
- Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ηλικία από 96 ετών και άνω. 
 
- Τα φυσικά πρόσωπα που δεν θεωρούνται φορολογικά ενεργά λόγω μη υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ούτε της συμπερίληψης τους σε φορολογική δήλωση τρίτων ως εξαρτώμενα μέλη κατά τα φορολογικά έτη 2018 έως 2020.
 
- Τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ΑΦΜ.
 
- Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν κάνει χρήση συνταγογράφησης εντός της τελευταίας πενταετίας.
 
-Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τεθεί σε καθεστώς δικασικής συμπαράστασης.
 
- Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ` εντολήν στο εξωτερικό.
 
Και άντε να κατανοήσουμε την εξαίρεση αυτών που έχουν ΑΦΜ που υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού ή των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας που βρίσκονται στο εξωτερικό, με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζουν διαφορετικές επιδημιολογικές συνθήκες. Για τους υπόλοιπους όμως ποια είναι η λογική; Γιατί πχ ένας άνθρωπος 96 ετών εξαιρείται από το πρόστιμο κι όχι κάποιος 95 ή 94 ετών; Ή γιατί εξαιρούνται αυτοί που δεν έχουν ενεργά ΑΦΜ ή δεν έχουν κάνει χρήση συνταγογράφης τα τελευταία χρόνια; 
 
Τα παραπάνω ερωτήματα κανείς δημοσιογράφος δεν θεώρησε μέχρι στιγμής σκόπιμο να τα θέσει στην κυβέρνηση και έτσι δυστυχώς χάνουμε ανεπανάληπτες στιγμές γέλιου. Γιατί σίγουρα θα έφερνε πολύ γέλιο η προσπάθεια του υπουργού ή οποιουδήποτε άλλου εκπροσώπου του να αιτιολιογήσει γιατί εξαιρείται αυτός που δεν έχει ενεργό ΑΦΜ ή δεν έχει κάνει χρήση συνταγογράφησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Γιατί τι να πει ο άνθρωπος; Ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση νομοθετεί με τη λογική “όσα δεν πιάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια” ή ότι ο πιο βολικός τρόπος για να πιάσει τους απείθαρχους 60+ είναι η Βάση Δεδομένων Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης κι ας είναι καραμπινάτα παράνομη η χρήση της;
 
**ΚΥΑ Αριθμ. ΓΠ.οικ. 7586 ΦΕΚ Τ. Β' 608/12.2.2022
 
 * Η Στέλλα Πατρώνα είναι δικηγόρος και μέλος της συντακτικής ομάδας του Δικτύου Ενεργών Καταναλωτών.
                                          

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου