Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Λίμνη Κάρλα: Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται

(Από ανάρτηση στο fb της Στέλλας Πατρώνα*)

Στην αναμπουμπούλα – λέει η παροιμία - ο λύκος χαίρεται!

 
Και επειδή η αναμπουμπούλα είναι μεγάλη στη Μαγνησία λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, ας αναρωτηθούμε τι παιχνίδια παίζονται με τη λίμνη Κάρλα...
Σύμφωνα λοιπόν με χθεσινό άρθρο που δημοσιεύθηκε σε πολλά ενημερωτικά σάιτ “«Απειλεί» η λίμνη Κάρλα: Αν ανέβει 60 εκατοστά ακόμη θα πλημμυρίσουν δεκάδες χωριά!” (1). Εντωμεταξύ Μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και των Ενεργών Πολιτών Βόλου επισκέφθηκαν χθες,15 Σεπτεμβρίου 2023, τις πλημμυρισμένες εκτάσεις πέριξ του ταμιευτήρα της Κάρλας και διαπίστωσαν (2):
 
- Ότι ο ταμιευτήρας έχει την στάθμη του στα 48 μέτρα, ενώ οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έξω από αυτόν έχουν στάθμη στα 50 μέτρα, πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η λίμνη Κάρλα είναι 2 μέτρα χαμηλότερα από τις πλημμυρισμένες περιοχές.
 
- Ότι τα αντλιοστάσια των Καναλιών και της Πέτρας ΔΕΝ λειτουργούν για να βάλουν το νερό μέσα στον ταμιευτήρα. Την αιτία της μη λειτουργίας τους – όπως αναφέρουν - αναμένουν να τους εξηγήσει η «πολυβραβευμένη» Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 
- Ότι το νερό διαφεύγει σε μεγάλη ποσότητα από το πλημμυρισμένο θυρόφραγμα και εξέρχεται στην Α’ βιομηχανική περιοχή Βόλου. Κατόπιν, μέσω του Ξηριά, οδηγείται στον Παγασητικό.
 
- Ότι η εκτόνωση αυτή έγινε με επέμβαση του στρατού και αποδείχθηκε απολύτως αναγκαία σώζοντας τα παρακάρλια χωριά από καταστροφική πλημμύρα.
 
- Ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι παντελώς απούσα. Παραμένουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πλημμυρισμένα, καθώς και η στρατιωτική βάση. Το διαφημισμένο αντιπλημμυρικό έργο της Κάρλας που στοίχισε εκατομμύρια δεν λειτουργεί.

Τι εξυπηρετεί λοιπόν το άρθρο που αναφέρεται στον κίνδυνο “υπερχείλισης” της λίμνης, ενώ η στάθμη της είναι 2 μέτρα χαμηλότερα από τις πλημμυρισμένες περιοχές;
Προφανώς την απόσειση των ευθυνών της Περιφέρειας για την μη λειτουργία του αντιπλημμυρικού έργου της Κάρλας.
 
Αλλά επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και κάτι πέραν του προφανούς που απλά δεν είναι ορατό σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ας είμαστε προσεκτικοί με ό,τι διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ιδεολογικός ΄λόγος και διατυπώνονται “ηθικές μομφές” (πχ για τα μπουζουκζίδικα του Θεσσαλικού κάμπου), καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά και ένα νέο έργο για την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας θα αφαιρέσει κονδύλια από την αποκατάσταση των καταστροφών για να γεμίσει εκ νέου τσέπες μεγαλοκατασκευαστών, ειδικά αφού ένα τέτοιο έργο είναι συμβατό με την πολιτική της Ε.Ε για την αποκατάσταση των υγροτόπων....
 
(1)  https://www.newsbreak.gr/ellada/506752/kakokairia-stathmi-limni-karla-plimmyres/

(2) https://www.thessaliatv.gr/news/149988/den-leitourgisan-ta-antiplimmurika-stin-karla-to-nero-ston-pagasitiko/

* Η Στέλλα Πατρώνα είναι δικήγορος, μέλος του "Δικτύου Ενεργών Καταναλωτών - Δ.Ε.ΚΑ" και της πρωτοβουλίας "Δρόμος Ανοιχτός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου