Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Αδιάβαστος και άσχετος ο κ. Υπουργός;



Είναι δυνατόν ο Υπουργός Ενέργειας να αγνοεί ποιος είναι ο υπεύθυνος για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και που πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για ένα ενδεχόμενο μπλακ- αουτ;

Αν κρίνουμε από την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ στις 13/7/2019 -   και βέβαια αν πάρουμε στα σοβαρά όσα είπε -  δυστυχώς ναι !

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: « Το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι σε οριακή κατάσταση» (1:26 του βίντεο), γιατί «οι στύλοι της  ΔΕΗ δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια» και αυτό «γιατί η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ για να αγοράσει κολώνες» (2:58 του βίντεο), «παλεύουμε για να αποφύγουμε τα μπλακ – άουτ» .

Να πληροφορήσουμε λοιπόν τον κ. Υπουργό, τα εξής χρήσιμα :

Πρώτον:  Από το 1999 – με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας -  η ευθύνη για την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ανήκει στη  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι  υπεύθυνη για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας,   έχει  την αρμοδιότητα να χορηγεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να παρακολουθεί την  “υλοποίηση των μέτρων διασφάλισης που λαμβάνονται σε περίπτωση αιφνίδιας κρίσης στην ενεργειακή αγορά ή όταν απειλούνται η σωματική ακεραιότητα ή η ασφάλεια των προσώπων, των μηχανημάτων ή των εγκαταστάσεων ή η αρτιότητα των Συστημάτων Ενέργειας” (άρθρο 12 ν. 4001/2011)

Δεύτερον: Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας),  ο οποίος εποπτεύεται από τη Ρ.Α.Ε, και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ, δηλαδή του  Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, από το έτος 2013 έχει προειδοποιήσει ότι  «Υπό το πρίσμα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η εξέλιξη του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας, καθώς η ένταξη νέων μονάδων δεν σχεδιάζεται πλέον κεντρικά με στόχο τη μελλοντική επάρκεια του συστήματος, αλλά από ανεξάρτητους παραγωγούς με κριτήριο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους» (1)

Τρίτον: Η ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά δεν είναι , παρά  ένας  από τους πολλούς παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς ευθύνεται  για τα μπλακ – άουτ όσο ευθύνονται οι “Protergia”,  “ΗΡΩΝ”,  ELPEDISON” και οι λοιποί πάροχοι, δηλαδή καθόλου!

Τέταρτον: Ο κίνδυνος μπλακ – άουτ  οφείλεται στις άδειες που έχει  παραχωρήσει αφειδώς η ΡΑΕ σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά – ανεμογεννήτριες)  παρά τις προτάσεις και προειδοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ για τον κορεσμό των δικτύων (2) .

Εν κατακλείδι: Αν πάρουμε στα σοβαρά όσα είπε ο κ. Υπουργός, θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά για το γνωστικό επίπεδο αυτών που μας κυβερνούν . Αν πάλι όχι, θα πρέπει να ανησυχούμε εξ ίσου σοβαρά για το γνωστικό επίπεδο που μας αποδίδουν και  ακόμη περισσότερο , αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο.

1. ΑΔΜΗΕ - ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 2013 – 2020  (Οκτώβριος 2013) σελ. 16

(2) «Φραγή» σε νέα έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο λόγω κορεσμού δικτύου – Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ http://worldenergynews.gr/index.php?id=30122





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου