Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΡΑΕ: Έρευνα για τα «ψιλά» γράμματα των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας



Αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο "energypress"

ΡΑΕ: Έρευνα για τα «ψιλά» γράμματα των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας – Εξετάζεται η νομιμότητα της ρήτρας ΟΤΣ – Έλεγχος και για τη χρέωση 1 ευρώ από τη ΔΕΗ

                                       Του Θοδωρή Παναγούλη                                                     24.1.2019


Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκονται οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών της ΡΑΕ για τη νομιμότητα ύπαρξης όρων στις συμβάσεις προμηθευτών – καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται από εναλλακτικούς παρόχους για αυξήσεις των τιμολογίων.

Όπως αναφέρουν πηγές του energypress, η αρμόδια Αρχή ερευνά κατά πόσο η «ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος» είναι συμβατή
με τον κανονισμό προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τη νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή. Η κινητοποίηση της Αρχής ήλθε μετά από τις προθέσεις της ΔΕΗ να επιβάλει με τη σειρά της ρήτρα ΟΤΣ ή ρήτρα CO2.

Σύμφωνα επίσης με αναφορές καταναλωτών οι προαναφερόμενες ρήτρες δεν είναι κατανοητές και δεν μπορούν να είναι σε θέση να γνωρίζουν κάτω από ποιες συνθήκες ενεργοποιούνται και επιφέρουν αυξήσεις στα τιμολόγια.

Στους προβληματισμούς της ΡΑΕ περιλαμβάνονται επίσης και κατά πόσο οι όροι αυτοί καθιστούν διαφανή τον τρόπο τιμολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις, ωστόσο στελέχη της εισηγούνται ακόμα και την απαλοιφή της ρήτρας ΟΤΣ. Θεωρούν πως οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς να προβούν σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων κι από κει και πέρα οι πελάτες τους έχουν το δικαίωμα της επιλογής.

Η Αρχή σύντομα θα καταλήξει στα συμπεράσματα της και θα λάβει τις αποφάσεις, βεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες επιπλέον κάνουν γνωστή και τη συνέχιση της έρευνας για τη νομιμότητα της χρέωσης του ενός ευρώ από τη ΔΕΗ στους έγχαρτους λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή φέρεται να συμφωνεί με τον Συνήγορο του Καταναλωτή ο οποίος χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη χρέωση ως αύξηση στο τιμολόγιο και όχι ως κίνητρο για τη στροφή των πελατών της εταιρίας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποστολής των λογαριασμών.

Στελέχη της ΡΑΕ σημειώνουν, διευκρινίζοντας βέβαια πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, συμπληρώνουν με τη σειρά τους πως η ΔΕΗ θα έπρεπε να μην επιβάλει τη χρέωση στους έντυπους λογαριασμούς αλλά να μειώσει κατά ένα ευρώ το ποσό που πληρώνουν οι πελάτες της που επιλέγουν την ηλεκτρονική αποστολή τους.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου