Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Για ποιούς ψάχνει 1 δισ ευρώ η κυβέρνηση;


 Της Στέλλας Πατρώνα*

Για ποιούς ψάχνει 1 δισ ευρώ η κυβέρνηση και μαζεύει ευρώ – ευρώ στον κουμπαρά για να τους προικοδοτήσει;  Δυστυχώς, ούτε για τους εμπόρους, ούτε για τους επαγγελματοβιοτέχνες, ούτε κάν για τους αγρότες, ούτε βέβαια για τους πολυπληθείς ανέργους αυτής της χώρας!

Το 1 δισ ευρώ το μαζεύει για να στηρίξει τους αναξιοπαθούντες προμηθευτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται μόνο η ΔΕΗ, αλλά και η protergia, η ΗΡΩΝ, η ELPEDISON, η WATT-VOLT και άλλοι!

Όλοι αυτοί κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να προικοδοτηθούν από τη μια γιατί μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη γιατί φοβούνται τσουνάμι απλήρωτων λογαριασμών. Ωστόσο τόσο η μείωση της κατανάλωσης, όσο και η μείωση της εισπραξιμότητας μέχρι στιγμής είναι μικρές. Η μείωση της κατανάλωσης έφθασε στα τέλη Μαρτίου μόλις το 3%, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης δεν είχαν περιορίσει την παραγωγή τους και παράλληλα η παραμονή στο σπίτι αύξησε την κατανάλωση των νοικοκυριών. ενώ η μείωση της εισπραξιμότητας δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν είναι προσωρινή και οφείλεται στα απαγορευτικά μέτρα ή σε πιο μόνιμη οικονομική αδυναμία.

Επιπλέον μπορεί να μειώθηκε η ζήτηση, αλλά μειώθηκε και η ΟΤΣ δηλαδή η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας (την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έφθασε τα 34,4 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2019 ανερχόταν στα 59,87 ευρώ ανά MWh ) κι αυτό εξηγείται γιατί  η τιμή του φυσικού αερίου που έχει αναδειχθεί ως το βασικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο κατρακύλησε στις διεθνείς αγορές, επίσης μειώθηκε η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα έχουν εμφανισθεί μεγάλες ευκαιρίες φθηνών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές αγορές.

Γιατί λοιπόν να στηρίξει τους προμηθευτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση αντί να στηρίξει άλλους κλάδους της οικονομίας ή και τους καταναλωτές που από τη μείωση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα δουν μόνο απειροελάχιστες εκπτώσεις και κάποιες ευκολίες πληρωμής;

Η απάντηση είναι απλή: Γιατί εδώ και μια δεκαετία η Ελλάδα είναι το "ελντοράντο" των “επενδυτών” στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και η κυβέρνηση κάνει παν δυνατόν για να παραμείνει. Γι' αυτό “αγωνίζεται” να δημιουργήσει το περίφημο Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο επιδιώκει να προικοδοτήσει με κεφάλαια περίπου 1 δισ ευρώ που θα μοιραστεί στους παρόχους ανάλογα με τα μερίδια τους στην αγορά.

Και το πιο “ωραίο” ποιο είναι; Ότι σε μια χώρα που η οικονομία της προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσει ύφεση τουλάχιστον 3- 4%, κατά το πιο αισιόδοξο σενάριο, κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους και αυτά τα θεωρούν “λίγα”!!! Αλλά είπαμε: Η χώρα  έχει τον τίτλο του ενεργειακού “Ελντοράντο” και πρέπει πάση θυσία να τον διατηρήσει!

* Η Στέλλα Πατρώνα είναι δικηγόρος και μέλος του Δικτύου Ενεργών Καταναλωτών - Δ.Ε.ΚΑ
                                                              

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η περιπέτεια υγείας ενός συναδέλφου εν μέσω κορωνοϊού


Θα είμαι σύντομος και ακριβής στην αφήγηση όσων έζησα το τελευταίο διάστημα.





Το Σάββατο 21 Μαρτίου ανέβασα πρώτη μέρα πυρετό. Ο πυρετός συνέχισε και την επόμενη μέρα, την Κυριακή. Τηλεφώνησα σ’ έναν παθολόγο της γειτονιάς, στον οποίο πηγαίνω μία φορά στα 2-3 χρόνια όταν αρρωσταίνω ή όταν θέλω να κάνω τσεκ απ. Ούτε καν το όνομά μου δεν θυμόταν. Καμία σχέση δηλαδή με «γιατρό μου». Διότι «γιατρό μου» δεν έχω όπως δεν έχει και η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της χώρας. Ο άνθρωπος αυτός μου είπε να πάρω ντεπόν και να του τηλεφωνήσω ξανά τη Δευτέρα. 

Τη Δευτέρα ο πυρετός συνεχιζόταν και μάλιστα ανέβαινε σε ύψη ανησυχητικά, άνω του 39. Ο γιατρός μου είπε να τηλεφωνήσω στον ΕΟΔΥ διότι θα χρειαζόταν να κάνω πιθανώς το τεστ για τον κορωνοϊό. Να σημειώσω εδώ ότι ο γιατρός αυτός φοβόταν να με εξετάσει από κοντά και ήταν και δυσεύρετος ακόμα και τηλεφωνικά.

Τηλεφωνώ λοιπόν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στον ΕΟΔΥ. Το σηκώνει μια κυρία, η οποία αμέσως μου βάζει τις φωνές:
«Να πάρετε τον γιατρό σας κύριε. Είναι δυνατόν να δίνει ο ΕΟΔΥ ιατρικές οδηγίες;»
Ίσα που πρόλαβα να ψελλίσω ότι ο γιατρός μου μού είπε να τηλεφωνήσω,
«Να μείνετε σπίτι 14 μέρες» μου είπε η «ευγενική» κυρία και μου το έκλεισε.

Τα συμπτώματα συνεχίζονταν – πυρετός, βήχας, κούραση- και ο «γιατρός μου» δεν σήκωνε καν το τηλέφωνο. Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα τυχαία μια παθολόγο (άγια γυναίκα) στη γειτονιά μου, η οποία δέχτηκε να με παρακολουθεί τηλεφωνικά… Την Τρίτη και την Τετάρτη το βράδυ ανέβασα 40 πυρετό. Ντεπόν, κομπρέσες και αγωνία. Εμφανίζονται και σίελα με αίμα. Την Πέμπτη 26 Μαρτίου η γιατρός μου είπε να πάω αμέσως στο Σωτηρία για να κάνω το τεστ και να νοσηλευτώ. Έπρεπε όμως κάπου να αφήσω το 7 χρονο παιδί μου όμως (άλλη αγωνία κι αυτή, να το αφήσω κάπου αλλά να μην κολλήσω και τους δικούς μου, μέσω του παιδιού). Το άφησα με ενοχές στην αδερφή μου και πήγα με τη σύζυγό μου στο Σωτηρία την Πέμπτη το μεσημέρι, έχοντας ετοιμάσει και μια τσάντα με 2 αλλαξιές ρούχα.

Στο Σωτηρία, μια νοσοκόμα σε κουβούκλιο με ενημέρωσε ότι δέχονται μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Δηλαδή» της είπα, «αν έρθω με τεστ που θα έχω κάνει ιδιωτικά θα με δεχτείτε;» ρώτησα.
«Ναι» μου απάντησε.
Οπότε, αφού με έδιωξαν από το Σωτηρία, παρά τα σοβαρότατα συμπτώματα, πήγα σε ιδιωτικό νοσοκομείο εκεί κοντά και έκανα το τεστ, πληρώνοντας 270 ευρώ! Τα αποτελέσματα όμως θα έβγαιναν την επόμενη το απόγευμα. Επιστροφή στο σπίτι λοιπόν. Ενημέρωσα τη γιατρό, η οποία δεν το πίστευε ότι με έδιωξαν. Την επόμενη μέρα, στα συμπτώματα προστέθηκε και ένα βάρος στο στήθος, Η γιατρός μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο. Ήταν όμως απολύτως απαραίτητο να έχω το αποτέλεσμα του τεστ, ώστε να νοσηλευτώ στο ανάλογο μέρος. Αν δεν είχα τον κορωνοϊό θα με πήγαιναν σε πτέρυγα με όσους δεν είχαν τον ιό. Αν πήγαινα όμως χωρίς το αποτέλεσμα του τεστ θα με πήγαιναν σε πτέρυγα με ύποπτα κρούσματα κι εκεί πιθανώς θα τον κολλούσα ακόμα κι αν δεν τον είχα!

Το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Μαρτίου ήταν εφιαλτικό. Αισθανόμουν ότι όπου να ‘ναι θα άρχιζαν οι δύσπνοιες, ο πυρετός ήταν πάνω από 39 και οι φίλοι και συγγενείς με άγχωναν με τις συμβουλές τους. Κάθε 10 λεπτά έπαιρνα τηλέφωνο στο ιδιωτικό νοσοκομείο να μου πουν αν βγήκαν τα αποτελέσματα. Στον ΕΟΔΥ οι αθεόφοβοι μου είπαν να πάω στο Σωτηρία κι εγώ τους έλεγα ότι δέχονται μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα και μου απαντούσαν «αποκλείεται». Έπειτα από αρκετά λεπτά με πήραν από τον ΕΟΔΥ και μου είπαν ότι είχα δίκιο…..Είχα ντυθεί και ήμουν έτοιμος να πάω στον Ερυθρό Σταυρό (Κοργιαλέννειο-Μπενάκειο νοσοκομείο) που εφημέρευε. Ενώ ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω μου τηλεφωνούν: Αρνητικό το τεστ. Ανακούφιση. Πάω με τη σύζυγό μου και το παίρνουμε και αμέσως μετά πάμε στο εφημερεύων νοσοκομείο του Ερυθρού. Εκεί οι γιατροί στη διαλογή φοβήθηκαν όταν τους είπα τα συμπτώματα. Δεν με έστειλαν όμως στην ειδική πτέρυγα με τα ύποπτα κρούσματα, καθώς είχα πρόσφατο τεστ. Μου έκαναν μέσα σε 5-6 ώρες τις απαραίτητες εξετάσεις – μέσα σε συνθήκες συνωστισμού απαράδεκτες για όλους, γιατρούς και ασθενείς, αντιμετωπίζοντάς με ταυτόχρονα με μεγάλη επιφύλαξη. «Χρειαζόμαστε 2 αρνητικά τεστ για να είμαστε σίγουροι» μου είπαν. Οι εξετάσεις έδειξαν σημαντική λοίμωξη του αναπνευστικού. Μου έγραψαν ισχυρή αντιβίωση. Άρχισα να παίρνω την αντιβίωση και ο πυρετός άρχισε να υποχωρεί.

Η γιατρός όμως επέμενε να κάνω αξονική θώρακος (στον Ερυθρό μου είχαν κάνει μόνο ακτινογραφία) και μου είπε να πάω τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Γεννηματά. Στο Γεννηματά πήγα στο Παθολογικό τμήμα και από εκεί με έδιωξαν κακήν-κακώς και με έστειλαν στο ιατρείο του κωρονοϊού του νοσοκομείου, επειδή χρειαζόντουσαν 2 τεστ για να είναι βέβαιοι. Στο ειδικό τμήμα του κωρονοϊού ζήτησα να μου κάνουν και δεύτερο τεστ. Αρνήθηκαν. Με έδιωξαν λέγοντας μου να παραμείνω στο σπίτι και να παίρνω την αντιβίωση. Αναγκάστηκα να κάνω την αξονική σε ιδιωτική κλινική. Η αξονική έδειξε πρόβλημα στον δεξιό πνεύμονα. Θα συνεχίσω να παίρνω αντιβίωση για αρκετές μέρες ακόμη. 

Σήμερα 15 μέρες μετά εξακολουθώ να έχω δέκατα αλλά είμαι καλύτερα. Ήμουν άτυχος, διότι έπαθα μια (συνηθισμένη) λοίμωξη του αναπνευστικού εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Κι έτσι συνειδητοποίησα το μεγάλο σκάνδαλο των ημερών: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΣΤ. Κι έτσι κάποιος που έχει π.χ μια λοίμωξη του αναπνευστικού στοιβάζεται με ύποπτα κρούσματα του ιού και πιθανότατα τον κολλάει. Αφήστε που όταν δεν γίνονται τεστ δεν ξέρουμε, πολύ απλά, που βαδίζουμε ως κοινωνία. Δεν θέλω όμως να επεκταθώ σε γενικόλογες αναφορές. Η περιπέτειά μου με έκανε να αισθανθώ στο πετσί μου τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΟΔΥ και το πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι απέναντι σε ανεύθυνους ηγετίσκους που το μόνο που τους νοιάζει είναι οι δημοσκοπήσεις και το πλιάτσικο (διπλασιασμός της τιμής των ιδιωτικών ΜΕΘ) εν μέσω της κρίσης.

Όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός και ολοένα και περισσότεροι, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, έχουν αρχίσει πλέον και το καταλαβαίνουν… ...''
Γ.Κ.
Πηγή: Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών