Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Κλιματική αλλαγή: Τι λένε πραγματικά οι επιστήμονες;


  









Ο Richard Lindzen,  ατμοσφαιρικός φυσικός του πανεπιστημίου MIT και ένας από τους κορυφαίους κλιματολόγους στον κόσμο, συνοψίζει τα πορίσματα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή.

(Για να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους, επιλέξτε ρυθμίσεις, εν συνεχεία κάντε κλικ στους υπότιτλους και επιλέξτε τους ελληνικούς)



Είμαι ατμοσφαιρικός φυσικός. Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες. Για
30 χρόνια δίδαξα στο MIT και κατά το χρονικό αυτό διάστημα το κλίμα άλλαξε αξιοσημείωτα λίγο. Αλλά η κραυγή για την "υπερθέρμανση του πλανήτη" γίνεται όλο και περισσότερο διαπεραστική. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι όσο λιγότερες είναι οι κλιματικές αλλαγές, τόσο δυνατότερες γίνονται οι φωνές για τον κλιματικό συναγερμό.



Λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για να δημιουργηθεί μια ακριβέστερη εικόνα για το τι πραγματικά αντιμετωπίζουμε με το ζήτημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης ή, όπως αποκαλείται σήμερα, της κλιματικής αλλαγής.



Υπάρχουν βασικά τρεις ομάδες ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα. Η πρώτη και η δεύτερη ομάδα είναι επιστήμονες. Η τρίτη ομάδα αποτελείται κυρίως, στον πυρήνα της, από πολιτικούς, περιβαλλοντολόγους και μέσα ενημέρωσης.


 Η πρώτη ομάδα συνδέεται με το επιστημονικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ή IPCC (ομάδα εργασίας 1). Αυτοί είναι επιστήμονες που ως επί το πλείστον πιστεύουν ότι οι πρόσφατες κλιματικές αλλαγές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο - πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο. Αυτό απελευθερώνει C02, διοξείδιο του άνθρακα, στην ατμόσφαιρα και πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να θερμάνει επικίνδυνα τον πλανήτη.

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από επιστήμονες που δεν θεωρούν το θέμα αυτό ιδιαίτερα σοβαρό. Αυτή είναι η ομάδα στην οποία ανήκω. Συνήθως μας αναφέρουν ως σκεπτικιστές. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το κλίμα αλλάζει - ο ήλιος, τα σύννεφα, οι ωκεανοί, οι μεταβολές στην τροχιά της γης καθώς και μια πληθώρα άλλων παραγόντων. Κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι πλήρως κατανοητός και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων επιστημόνων. Τα παρακάτω είναι τέτοια σημεία συμφωνίας:

1) Το κλίμα αλλάζει συνεχώς.
2) Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου χωρίς το οποίο η ζωή στη γη δεν είναι δυνατή, αλλά προσθέτοντας το στην ατμόσφαιρα πιθανότατα να οδηγήσει σε κάποια αύξηση της θερμοκρασίας.
3) Τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί από το τέλος της Μικρής Εποχής των Παγετώνων τον 19ο αιώνα.
4) Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (τους τελευταίους δύο αιώνες) η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί ελαφρά και απρόβλεπτα κατά περίπου 1,8 βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ ή κατά ένα βαθμό Κελσίου, αλλά μόνο από τη δεκαετία του 1960 είναι οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρκετές για να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. 5) Δεδομένης της πολυπλοκότητας του κλίματος, καμία σίγουρη πρόβλεψη για τη μελλοντική παγκόσμια μέση θερμοκρασία ή για τις επιπτώσεις της μπορεί να γίνει.
 Η IPCC, παραδέχθηκε στην έκθεσή της για το 2007 ότι "Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των μελλοντικών κλιματικών καταστάσεων δεν είναι δυνατή".  Κυρίως, το σενάριο ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων οδηγεί σε καταστροφή δεν αποτελεί μέρος αυτών που υποστηρίζει καμιά από τις δύο ομάδες.

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν, πράγματι, γεμάτοι πανικό για το θέμα αυτό.
Εδώ είναι που υπεισέρχεται η τρίτη ομάδα - οι πολιτικοί, οι περιβαλλοντολόγοι και τα ΜΜΕ.
Ο παγκόσμιος συναγερμός για την υπερθέρμανση τους παρέχει, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, αυτά που οι περισσότεροι θέλουν: Για τους πολιτικούς είναι τα χρήματα και η εξουσία. Για τους οικολόγους είναι τα χρήματα για τις οργανώσεις τους και η επιβεβαίωσή της σχεδόν θρησκευτικής αφοσίωσής τους στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι μια καταστροφική δύναμη που ενεργεί επάνω στη φύση. Και για τα μέσα ενημέρωσης είναι η ιδεολογία, τα χρήματα και τα πρωτοσέλιδα - τα σενάρια για το τέλος του κόσμου πουλάνε .

Εν τω μεταξύ, κατά την τελευταία δεκαετία, επιστήμονες που δεν έχουν αντικείμενο τη φυσική του κλίματος ακολουθούν τη μόδα, δημοσιεύοντας εργασίες με τις οποίες αποδίδουν στην παγκόσμια υπερθέρμανση τα πάντα, από την ακμή μέχρι τον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Και ο καπιταλισμός των διαπλεκόμενων συμφερόντων άρπαξε με προθυμία τις επιδοτήσεις που οι κυβερνήσεις τόσο γενναιόδωρα παρέχουν.

Δυστυχώς, η τρίτη ομάδα κερδίζει στη διαμάχη επειδή έχει καταπνίξει κάθε σοβαρή συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει. Αλλά ενώ οι πολιτικοί, οι περιβαλλοντολόγοι και τα κάθε είδους μέσα μπορούν να ξοδεύουν πολλά χρήματα και να φοβίζουν πολύ κόσμο, δεν είναι σε θέση να θάψουν την αλήθεια. Το κλίμα θα έχει την τελευταία λέξη πάνω σ'αυτό.

Είμαι ο Ρίτσαρντ Λίντσεν, ομότιμος καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο MIT, για την PragerUniversity.

Κλιματική αλλαγή: Τι πραγματικά λένε οι επιστήμονες;

1 σχόλιο:

  1. Αυτά είναι, αλλά ποιος ακούει... Τα (επιχορηγούμενα) media παίζουν την πληρωμένη πλευρά μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή